Strona główna » Żywienie koni » Smakołyki

Smakołyki


Banany

Banany można podawać surowe (świeże) lub suszone w plasterkach. Ze względu na dużą ilość magnezu zalecane są dla koni
nerwowych. Nie powinno podawać się ich więcej niż jeden dziennie lub kilka plasterków. Niektóre konie nie lubią tego owocu lub po prostu ze względu na dość miękką konsystencję nie wiedzą jak zjeść.

foto: www.mamopedia.pl

Buraki

Buraki zawierają dużo witamin i cukrów jednak nie wszystkie konie je lubią. Można je dodawać do paszy pokrojone na kawałki. Są mocno energetyczne. Zbyt duża ilość może powodować biegunkę lub mięśniochwat. Buraki cukrowe ze względu na większą zawartość cukru są bardziej atrakcyjne smakowo dla konia jednak zdrowsze są buraki pastewne.

foto: pl.wikipedia.org

Cukierki dla konia

Obecnie dostępne są na rynku różnego rodzaju cukierki dla koni. Możemy wybrać ulubiony smak np. jabłkowe, bananowe, ziołowe czy marchewkowe.
Konie z reguły bardzo je lubią. Zawierają także witaminy i minerały. Nie powinny jednak stanowić podstawowej formy żywienia konia tylko stosowane jako nagroda.




foto: www.folwark-konie.pl

Cukier w kostkach

Cukier w kostkach konie bardzo lubią. Nie można go podawać zbyt dużo. Taki smakołyk traktujmy raczej jako nagrodę dla naszego wierzchowca. Lepiej zamiast cukru nagrodzić konia kawałkiem jabłka, marchewki czy suchego chleba.

foto: stadninakonia.bloog.pl

Suchy chleb

Często w naszych domach pozostaje czerstwy chleb, z którym nie wiemy co zrobić. Konie chętnie jedzą takie "odpadki".
Ważne jest jednak aby chleb czy bułka były już dokładnie wysuszone i twarde. Nie można podawać spleśniałego lub niedokładnie wysuszonego.

foto: zielona365.blogspot.com

Marchew

Marchewka z uwagi na dużą zawartość pożądanych składników odżywczych i witamin może być podawana w dość dużej ilości,
np. jako dodatek witaminowy do paszy. Pokrojona w kostkę może stanowić nagrodę dla konia.

foto: sklep.awimex.pl

Jabłka

Jabłka pokrojone na kawałki są znakomitą nagrodą dla konia. Można je dawać także w całości np. jako dodatek do posiłku.
Nie należy jednak podawać ich zbyt dużo, gdyż fermentujące w żołądku mogą powodować kolkę lub biegunkę.

foto: www.pl.all.biz